1. У чому полягає суть аутстафінгу
  2. Переваги виведення співробітників за штат
  3. Основні недоліки аутстафінгу
  4. Плюси та мінуси аутстафінгу для співробітників
  5. Чому багато компаній виводять частину персоналу за штат

На ринку праці останнім часом все більш потрібною стає послуга аутстафінгу. Вивід персоналу поза штат приносить власнику компанії безліч переваг: від зменшення ФОП до зниження навантаження на кадровий відділ. З іншого боку, вітчизняне законодавство мало регламентує питання залучення позикових співробітників, через що виникають певні підводні камені. Знаючи про всі плюси та мінуси аутстафінгу, а також можливості, які такий інструмент відкриває для замовника, можна істотно оптимізувати бізнес-процеси на підприємстві.


У чому полягає суть аутстафінгу

Аутстафінг — це один з різновидів позикової праці, що передбачає вивід співробітників поза штат компанії. Контракти з певною кількістю працівників розриваються, після чого їх приймає до себе спеціалізований підрядник. На основі договору між підприємством та компанією-аутстафером персонал продовжує виконувати обов’язки, але юридичний статус замовника змінюється з роботодавця на клієнта. Відповідальність за співробітників несе компанія-провайдер. Серед основних обов’язків посередника можна виділити:

  • прийняття та звільнення фахівців;
  • пошук заміни для тимчасово відсутніх працівників;
  • нарахування та виплати заробітної плати;
  • утримання податків;
  • складання та подання обов’язкової звітної документації.

Як правило, поза штат виводяться допоміжні відділи (кадри, бухгалтерія, охорона, клінінг та ін.). Якщо вас цікавить аутстафінг, плюси та мінуси такого інструменту неможливо оцінити, не розуміючи його суті. На відміну від аутсорсингу, передаватимуться не певні бізнес-процеси, а лише ризики та витрати, пов’язані з утриманням персоналу. Завдяки цьому компанія може сфокусуватися на профільних діяльностях.


Переваги виведення співробітників за штат

Серед плюсів аутстафінгу особливо слід підкреслити оптимізацію робочих процесів на підприємстві, а також зниження загальних витрат. Вивід персоналу поза штат дозволяє оптимізувати витрати на непрофільні бізнес-процеси. У замовника відпадає необхідність займатися оформленням кадрової документації, також знижується навантаження на бухгалтерський відділ. Завдяки аутстафінгу зникає потреба сплачувати заробітну плату позаштатним співробітникам, утримувати податки тощо. Це призводить до істотного поліпшення економічних і фінансових показників.

Виділяють й інші переваги аутстафінгу:

  1. Необмежений контроль — компанія продовжує стежити за діяльністю персоналу, фахівці виконують роботу в офісах замовника, що дозволяє оптимізувати процес, а також направляти співробітників в потрібне річище роботи.
  2. Зменшення кадрових ризиків — підрядник самостійно займається питаннями, пов’язаними з лікарняними, відпустками й витоком робочої сили, тому у вас завжди буде необхідна кількість фахівців для реалізації певного проєкту.
  3. Максимальна гнучкість — завдяки аутстафінгу стає набагато простіше збільшувати або зменшувати команду, а також виконувати разові проєкти.
  4. Зменшення чисельності співробітників — реальна кількість кадрів залишається незмінною, тоді як за документами штат скорочується, це особливо важливо для невеликих компаній і стартапів, які бажають перейти на спрощену систему оподаткування або бажають залишатися на ній.
  5. Мінімальна взаємодія з державними інстанціями — офіційним наймачем виступає провайдер, тому замовнику не доведеться займатися звітністю, а всі питання з боку перевірчих органів автоматично перенаправляються до посередника.
  6. Підвищення інвестиційної привабливості фірми — кадрові витрати знижуються до 50%, що збільшує фінансові показники компанії, залучаючи акціонерів.

аутстафінг: переваги та недоліки

Основні недоліки аутстафінгу

Обговорюючи таку проблему, як аутстафінг: переваги та недоліки, не можна забувати про мінуси цього інструменту управління кадрами. Перш за все, слід зупинитися на відсутності необхідності ліцензування компаній-аутстаферів в Україні. Як результат, існує ризик зіткнутися з недобросовісним підрядником. Саме тому важливо якомога ретельніше підійти до вибору провайдера.

Крім того, знижується можливість впливати на роботу співробітників. Хоча персонал і знаходиться під керівництвом замовника, на нього не поширюються пільги й бонуси штатних співробітників. Це негативно позначається на мотивації. Ретельно продумавши систему винагород, можна підвищити продуктивність праці, домогтися максимального залучення кадрів.

Останній недолік — це необхідність злагодженої роботи між замовником і провайдером. Завдяки грамотній комунікації можна уникнути затримок документопотоку, а також своєчасно отримувати вказівки та рекомендації з приводу роботи позикового персоналу.


Плюси та мінуси аутстафінгу для співробітників

Перш ніж змінити модель управління кадрами на підприємстві, слід оцінити проблему з точки зору найманих фахівців. Дуже часто серед персоналу виникає питання: «Аутстафінг: плюси та мінуси для працівника, які вони?». Основний страх фахівців — зниження доходів. Багато компаній дійсно намагаються заощадити, виводячи персонал за штат, але все залежить від особливостей роботи замовника і провайдера. У деяких випадках звільнення ресурсів дозволяє додатково мотивувати працівників внаслідок підвищення зарплати.

Серед плюсів аутстафінгу для найманих працівників можна виділити:

  • своєчасне нарахування заробітку — провайдер спеціалізується на веденні кадрової звітності, тому затримок точно не буде;
  • дотримання трудового законодавства — посереднику важливо підтримувати свою репутацію, тому ризик зіткнутися з порушеннями буде мінімальним.

плюси та мінуси аутстафінгу

Чому багато компаній виводять частину персоналу за штат

Оптимізація допоміжних бізнес-процесів на підприємстві — це можливість поліпшити якість основної діяльності, підвищити прибутковість і інвестиційну привабливість компанії. Оцінивши особливості аутстафінгу персоналу, плюси та мінуси цього інструменту, а також актуальність його застосування у вітчизняних реаліях, можна не сумніватися, що саме за такою формою управління кадрами майбутнє.

Вивід співробітників поза штат дозволяє позбутися проблем, пов’язаних з утриманням фахівців, одночасно зберігаючи контроль над працівниками. Компанія продовжує взаємодіяти з тими ж людьми, які виконують свої обов’язки, просто тут зменшується навантаження на кадровиків і бухгалтерів. В результаті цього корпоративна політика залишається незмінною, а ефективність і інвестиційна привабливість підприємства зростають. Завдяки цьому аутстафінг стає все більш популярним інструментом як в середовищі стартапів, так і серед великого бізнесу.




    Залишити коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *